ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ LMW

Οι Δεμένες Ομάδες Κερδίζουν το Παιχνίδι

Αρχική Άρθρα Οι Δεμένες Ομάδες Κερδίζουν το Παιχνίδι

«Το να μαζευτούμε όλοι μαζί είναι η αρχή. Το να κρατηθούμε μαζί είναι πρόοδος. Το να δουλέψουμε μαζί, είναι επιτυχία»

Henry Ford

Στο προηγούμενο άρθρο μας, δώσαμε έμφαση στο πόσο σημαντική είναι η εταιρική κουλτούρα στον καιρό της πανδημίας για να κρατήσει τους εργαζομένους της εταιρείας μαζί σ’ ένα κοινό όραμα. Τώρα, θα εμβαθύνουμε περισσότερο στις μεθόδους και τα εργαλεία με τα οποία μπορούν οι εργαζόμενοι να αισθανθούν δέσιμο μεταξύ τους αλλά και με την εταιρεία.

Η τηλεργασία έχει θέσει καινούργιες νόρμες και έχουν προκύψει νέες προκλήσεις ως προς τον τρόπο που θα διατηρηθούν οι δεσμοί μεταξύ των εργαζομένων αλλά και μεταξύ των εργαζομένων και της εταιρείας. Έχουμε απομακρυνθεί από την αρχική έννοια του κεντρικού γραφείου και έχουμε διασκορπιστεί σε πολλά σημεία εργασίας.  Οι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν άπλετο ή πολύ περιορισμένο χώρο, κάποιος νέος εργαζόμενος μπορεί να ζει σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο με συγκατοίκους, και κάποιος μεγαλύτερος στην ηλικία να ζει μόνος του σ’ ένα προάστιο. Κάποιος μπορεί να έχει μια μονογονεϊκή οικογένεια, και κάποιος άλλος να ζει σ’ ένα σπίτι με τρία παιδιά και μια γάτα.

Πως μπορεί μια εταιρεία να διατηρήσει και να ενδυναμώσει την εταιρική συνοχή κάτω από τόσο διαφορετικές συνθήκες;

Αν το σκεφτούμε απλά, αν εφαρμόσουμε απλούς κανόνες, τους ίδιους που ισχύουν στην ανθρώπινη συμπεριφορά ήδη από την προϊστορική εποχή, θα τα καταφέρουμε για άλλη μια φορά. Οι άνθρωποι πάντα λειτουργούσαν σε ομάδες, την προϊστορική εποχή τις ονομάζαμε φυλές. Ακόμα και τώρα, την εποχή της πανδημίας, πάλι οργανωνόμαστε και λειτουργούμε σε ομάδες, εικονικές αυτή την φορά. Άλλωστε, όπως ο Αριστοτέλης το είχε θέσει, ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον.

 Είναι βαθιά εντυπωμένο στο συλλογικό DNA μας να ζούμε και να λειτουργούμε σε ομάδες.

Και ας το παραδεχτούμε, δεν υπάρχει καμιά ομάδα που θα πετύχει σπουδαία αποτελέσματα αν τα μέλη της δρουν ως αποκομμένες μονάδες. Τα καλύτερα αποτελέσματα τα φέρνει η ομαδική και συλλογική δράση.

Οι νέες μας εικονικές φυλές βασίζονται σαφώς πολύ στην τεχνολογία. Αμέσως προσπαθήσαμε να εξοικειωθούμε με τεχνολογικά εργαλεία, όπως το Zoom παραδείγματος χάριν, μερικοί με λιγότερη ή περισσότερη επιτυχία από άλλους. Η αμερικανική εκπομπή SNL έκανε μια χιουμοριστική απόδοση της προσπάθειας μιας ομάδας να συνδεθεί μέσω Zoom, είμαστε σίγουροι ότι όλοι έχουμε ζήσει τέτοιες στιγμές απείρου κάλλους. Εργαζόμενοι που διαπίστωσαν ότι είχαν πρόβλημα εξοικείωσης με τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, ζήτησαν βοήθεια από τους συναδέλφους τους.

Χαρακτηριστικά, μια ακαδημαϊκός από την Μεγάλη Βρετανία αναφέρει πόσο υποστηρικτικοί υπήρξαν οι συνάδελφοί της, κάτι που πριν την πανδημία δεν ήταν δεδομένο εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού που επικρατεί και στον ακαδημαϊκό χώρο. Έτσι, η τεχνολογία τελικά αποδεικνύεται ότι λειτουργεί ως ένα νέο μέσο με το οποίο επιτυγχάνεται το συναισθηματικό δέσιμο των ομάδων.

Σε ένα πιο ανθρώπινο επίπεδο, δεν είναι η τεχνολογία στην οποία βασιζόμαστε για να διατηρηθεί μια ομάδα δεμένη, αλλά η διάδραση μεταξύ των μελών της. Έτσι, οι μάνατζερς πρέπει να δώσουν την προσοχή τους στο πως θα αναπτύξουν την εμπιστοσύνη και την συναδελφικότητα μεταξύ του ανθρώπινου δυναμικού των εταιρειών τους και πως θα διασφαλίσουν την ειλικρινή επικοινωνία.

Η ειλικρινή επικοινωνία μπορεί να είναι πιο δύσκολη σε μια περίοδο που δεν μπορούμε να βρεθούμε τόσο εύκολα στον ίδιο χώρο, όπως κάναμε παλιά στο γραφείο. Γίνεται πολύ σημαντικό να τεθούν εξαρχής καθαρές επικοινωνιακοί δίοδοι. Θα μπορούσαμε να διαλέξουμε ως κοινό θέμα συζήτησης ένα βιβλίο, ή μια πρόσφατη ταινία, κι έπειτα να το συζητήσουμε όλοι μαζί. Αν και μπορεί να φαίνεται άσχετο με την κατεξοχήν εργασία, με αυτή την μέθοδο ίσως φτάσουμε στην διαπίστωση του πόσα κοινά πράγματα, ιδέες, συναισθήματα μοιραζόμαστε τελικά μεταξύ μας. Ακόμα κι όμως αν υπάρχει διαφωνία σε κάτι, το να αισθάνεσαι την ελευθερία να εκφράσεις μια διαφορετική γνώμη, αποδεικνύεται απίστευτα σημαντικό την στιγμή που θα πρόκειται για πραγματικά πρότζεκτ της εταιρείας. Αρκετά πρότζεκτ αποτυγχάνουν ακριβώς επειδή κάποιος δεν είχε το κουράγιο να διαφωνήσει.

Καλό θα ήταν επίσης να λάβουμε υπόψη μας τις διαφορετικές οικονομικές, κοινωνικές και προσωπικές παραμέτρους της ζωής των μελών της ομάδας. Αν κάποιος πρέπει να πάει το παιδί του στο σχολείο το πρωί, μπορούμε να το υπολογίσουμε ως σημαντικό και να καθορίσουμε την ώρα που είναι κατάλληλη για όλα τα μέλη της ομάδας, για να κάνουμε την βιντεοκλήση για τα εργασιακά θέματα της ημέρας. Και σ ’αυτή την κοινή συζήτηση, μπορούμε να αναφερθούμε και σε μικροπράγματα, που μπορεί να αφορούν την προσωπική μας ζωή, όπως παραδείγματος χάριν, πως πίνουμε τον πρωινό μας καφέ, αν βάζουμε ζάχαρη, ή τον πίνουμε σκέτο. Ακόμα και το να παραδεχτούμε ότι μια μέρα δεν είναι τόσο καλή όσο μια άλλη!

Επιτυχημένες είναι εκείνες οι ομάδες που μπορούν να αποδεχτούν το ότι θα υπάρξουν δύσκολες και εύκολες μέρες και είναι προετοιμασμένες και για τα δύο.

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι ένα ακόμα εργαλείο για να κτίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των εργαζομένων μας. Το να διαλέξουμε όμως το σωστό παιχνίδι για όλους είναι σημαντικό, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Κι ένα παιχνίδι δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, είναι η ευκαιρία ώστε οι εικονικές μας ομάδες να έρθουν πιο κοντά.

Κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού, μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση και των δυνατοτήτων των μελών της ομάδας, αλλά κι εκείνων των χαρακτηριστικών που δυσκολεύουν την λειτουργία μιας ομάδας. Αν κάποιος είναι πολύ ανταγωνιστικός ή στενοχωριέται υπερβολικά μόνο και μόνο επειδή έχασε στο παιχνίδι, αυτή η διαπίστωση ίσως να δημιουργήσει τον χώρο και την ευκαιρία για τα μέλη της ομάδας να το σχολιάσουν, κι έτσι, μέσα πάντα στα πλαίσια της ομάδας, το μέλος να καταλάβει την δυσμενή επιρροή της συμπεριφοράς του στην ομαδική εργασία κα τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής.

Για να γίνει εκτίμηση της ποιότητας του δεσίματος μιας ομάδας και για να ενδυναμωθεί το δέσιμο μεταξύ των μελών της, η lmw έχει τελειοποιήσει ένα ψυχόδραμα εμπνευσμένο από τους εξειδικευμένους συμβούλους και ψυχολόγους της. Το ψυχόδραμα είναι μια εκλεπτυσμένη μέθοδος με την οποία η lmw έχει διαπιστώσει τα θετικά αποτελέσματα στην εταιρική επιτυχία. Τα μέλη της εργασιακής ομάδας γνωρίζουν το ένα το άλλο σε μεγαλύτερο βάθος, η συνοχή της ομάδας γίνεται πιο δυνατή, και τα πρότζεκτ της εταιρείας ολοκληρώνονται με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.

Στην lmw βλέπουμε τις εικονικές κοινότητες εργασίας ως άλλη μια ευκαιρία για να διαπιστώσουμε αυτό που ο Henry Ford είχε πει τον προηγούμενο αιώνα. Είχε δηλώσει ότι «το να μαζευτούμε όλοι μαζί είναι η αρχή. Το να κρατηθούμε μαζί είναι πρόοδος. Το να δουλέψουμε μαζί, είναι επιτυχία». Ανεξάρτητα από τον τόπο εργασίας, οι άνθρωποι θα συσπειρώνονται πάντα σε ομάδες. Αυτή είναι άλλη μια ευκαιρία για τις ομάδες να θριαμβεύσουν.

Σχετικά Άρθρα

Ο Ανθρώπινος παράγοντας ως κινητήρια δύναμη επιχειρηματικής ανάπτυξης

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να είναι όχι μόνο ένας πολύτιμος πόρος, αλλά και βασική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης.

Οδηγός για επιτυχημένες συνεντεύξεις ‘εξ αποστάσεως’

Στη δουλειά μας, συχνά μπορεί να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία συνεντεύξεων με υποψηφίους χωρίς να τους έχουμε συναντήσει από κοντά....

Προσλαμβάνοντας στην εγχώρια αγορά εργασίας

Πότε ενδύκνειται η πρόσληψη στελεχών από την εγχώρια αγορά εργασίας; Στον σημερινό όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο, οι επιχειρήσεις...
Διαφήμιση