ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ LMW

Οδηγός για επιτυχημένες συνεντεύξεις ‘εξ αποστάσεως’

Αρχική Άρθρα Οδηγός για επιτυχημένες συνεντεύξεις ‘εξ αποστάσεως’

Στη δουλειά μας, συχνά μπορεί να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία συνεντεύξεων με υποψηφίους χωρίς να τους έχουμε συναντήσει από κοντά. Για υποψηφίους που αναζητούν ευκαιρίες τόσο σε διοικητικούς όσο και σε τεχνικούς ρόλους, είναι σημαντικό να μπορούν να ξεχωρίσουν σε διαδικτυακές (virtual) συνεντεύξεις, ακόμα και εάν δεν έχουν συναντήσει τον πιθανό εργοδότη από κοντά.

Σε αυτό το άρθρο μοιραζόμαστε βέλτιστες πρακτικές και συμβουλές για να βοηθήσουμε τους υποψήφιους να τελειοποίσουν την τέχνη των virtual συνεντεύξευων και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας.

Προσαρμογή στις Virtual Συνεντεύξεις

Σήμερα με την εδραίωση της εξ’αποστάσεως εργασίας, οι virtual συνεντεύξεις αποτελούν τη νέα πραγματικότητα. Σε έρευνα της Gartner, από το 86% των εταιρειών που πραγματοποίησαν virtual συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια τη πανδυμίας του Covid, το 82% συνέχισε με αυτό το μοντέλο και μετά το τέλος των μέτρων. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει το πόσο σημαντική είναι η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων που πλαισιώνουν τις virtual συνεντεύξεις.

Προετοιμασία για Διοικητικούς Ρόλους

Οι προσλήψεις για την κάλυψη διοικητικών θέσεων συχνά περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των ικανοτήτων σας σε θέματα ηγεσίας, επικοινωνίας, λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλήματων. Ακολουθούν μερικές δοκιμασμένες ιδέες για να κάνετε καλή εντύπωση σε virtual συνεντεύξεις (παρότι αρκετές από αυτές ισχύουν και για συνεντεύξεις από κοντά):

  1. Κατανόηση του Ρόλου: πριν τη συνέντευξη, ερευνήστε διεξοδικά τόσο τη θέση όσο και την εταιρεία. Το website, τα social media, ακόμα και πλατφόρμες σαν το Glassdoor, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες. Φροντίστε να κατανοήσετε τις αρμοδιότητες και τις απαιτήσεις, που αφορούν στη συγκεκριμένη θέση. Η γνώση αυτή θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε αποτελεσματικές απαντήσεις.
  2. Δομημένες Απαντήσεις: Είναι πολύ πιθανό να σας κάνουν ερωτήσεις συμπεριφοράς, στις οποίες θα πρέπει να δώσετε παραδείγματα από την ευρύτερη επαγγελματική σας εμπειρία. Φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι με παραδείγματα που αναδυκνείουν τις δεξιότητές σας και την ικανότητα να φέρνετε εξαιρετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μια ερώτηση που θέτουμε συχνά στην LMW είναι: «Πείτε μας μία περίπτωση όπου διαχειριστίκατε επιτυχώς συγκρούσεις μεταξύ των μελών της ομάδα σας.»
  3. Ταύτιση με την Κουλτούρα της Εταιρείας: προσπαθήστε να κατανοήσετε τις αξίες και την κουλτούρα της εταιρείας, ώστε οι απαντήσεις να είναι ανάλογες. Επίσης, προετοιμάστε ερωτήσεις σχετικά με την κουλτούρα της εταιρείας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι είναι το κατάλληλο περιβάλλον για εσάς.
  4. Εξοικείωση με Πλατφόρμες Τηλεδιάσκεψης: φροντίστε να εξοικειωθείτε με πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης όπως το Zoom, το Microsoft Teams και το Google Meet. Επίσης βεβαιωθείτε ότι η σύνδεσή σας στο internet και το laptop ή ο υπολογιστής (συμπεριλαμβανομένης της κάμερας και του μικρόφωνου) λειτουργούν κανονικά -μην αφήσετε τις δοκιμές για την τελευταία στιγμή.
  5. Επαγγελματική Εμφάνιση: Ντυθείτε επαγγελματικά και διαλέξτε ένα καθαρό και φωτεινό χώρο για τη συνέντευξη. Φροντίστε να μην υπάρχουν θόρυβοι ή άλλες παρεμβολές και χρησιμοποιήστε φίλτρα εάν ο χώρος που είσαστε δεν είναι ιδαίτερα τακτοποιμένος. Να θυμάστε ότι οι πρώτες εντυπώσεις είναι σημαντικές ακόμα και στις virtual συνεντεύξεις.
  6. Προετοιμάστε Ερωτήσεις: Με βάση την έρευνά σας στο πρώτο βήμα, προετοιμάστε ουσιαστικές ερωτήσεις για να θέσετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Αυτό θα δείξει το ενδιαφέρον σας για τη θέση και την εταιρεία. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ρωτήσετε για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, τη δυναμική της ομάδας ή πιθανές προκλήσεις, που θα έχετε να αντιμετωπίσετε στη θέση αυτή.

Προετοιμασία για Τεχνικούς Ρόλους

Θέσεις όπως προγραμματιστές ή ειδικοί σε εργαλεία marketing automation και CMS, απαιτούν συγκεκριμένες τεχνικές δεξιότητες. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διεξάγετε επιτυχιμένες virtual συνεντεύξεις για τέτοιου είδους θέσεις.

  1. Τεχνική Αξιολόγηση: Είναι αρκετά σίγουρο ότι θα αξιολογηθείτε βάσει των τεχνικών ικανοτήτων σας. Εξασκειθείτε στο να γράφετε κώδικα, debugging και όποια άλλα εργαλεία και εφαρμογές είναι σχετικά με το ρόλο σας. Online πλατφόρμες, όπως το LeetCode και το HackerRank μπορούν να βοηθήσουν στην προετοιμασία σας.
  2. Ρεαλιστικά Σενάρια: Προτετοιμαστείτε να συζητήσετε ρεαλιστικά σενάρια σχετικά με τη θέση. Για παράδειγμα, ένας προγραμματιστής μπορεί να ερωτηθεί γύρω από το πώς θα βελτίωνε ένα αργό website, ένω ένας ειδικός social media μπορεί να ερωτηθεί να περιγράψει μια καμπάνια.
  3. Πάνελ Ειδικών: Συνεντεύξεις που αφορούν σε τεχνικές θέσεις, μπορει να περιλαμβάνουν και πάνελ ειδικών. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας! Αυτές οι συνεντεύξεις αποσκοπούν στην αξιολόγηση της ικανότητάς σας να συνεργαστείτε και να επικοινωνείτε αποτελεσματικά γύρω από τεχνικά θέματα.
  4. Διαπροσωπικές Δεξιότητες (Soft Skills): Μην παραβλέπετε τις διαπροσωπικές δεξιότητες. Η επικοινωνία, η ομαδικότητα και η προσαρμοστικότητά σας είναι σημαντικά χαρακτηριστικά ακόμα και για τεχνικούς ρόλους. Να είστε προετοιμασμένοι να δεχτείτε ερωτήσεις που στοχεύουν στη διερεύνηση των διαπροσωπικών σας δεξιοτήτων.
  5. Εργαλεία Συνεργασίας: Εξοικειωθείτε με εργαλεία όπως τα CodePen, Miro και Google Workspace, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε συνεντεύξεις για την αξιολόγηση τεχνικών δεξιοτήτων και ικανότητες συνεργασίας.
  6. Αξιολόγηση Κώδικα: Μπορεί να σας ζητηθεί να δώσετε δείγματα κώδικα, που έχετε γράψει. Με αυτά, θα αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο συντάσετε κώδικα ή/και τεκμειριώνετε τα παραδοτέα σας. Παραμείνετε δεκτικοί σε τυχόν επικοδομητική κριτική.

Ο Ανθρώπινος Παράγοντας των Virtual Συνεντεύξεων

Οι virtual συνεντεύξεις μπορεί να μην έχουν την πλήρη διαπροσωπική αμεσότητα, όμως το ανθρώπινο στοιχείο παραμένει βασικός παράγοντας. Ακολουθούν ιδέες που θα σας βοηθήσουν να προσθέσετε στοιχεία προσωπικής επαφής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης:

Εποικινωνία: Εξασφαλίστε ξεκάθαρη επικοινωνία με τον πιθανό μελλοντικό εργοδότη σας. Ζητήστε να μάθετε λεπτομέρειες όπως το στυλ της συνέντευξης, τους συμμετέχοντες, τη διάρκεια κλπ., ώστε να είστε άνετοι και επαρκώς καταρτισμένοι.

Πρότυπα Συμπεριφοράς: Μιλάτε καθαρά και όχι πολύ γρήγορα (συνήθως υπάρχει μικρή καθυστέρηση μεταφοράς ήχου και εικόνας στην τηλεδιάσκεψη). Επίσης, να θυμάστε να χαμογελάτε και να δείχνετε το ενδιαφέρον σας. Διατηρίστε καλή οπτική επαφή (ιδανικά να κοιτάζετε την κάμερα και όχι την οθόνη), καλή στάση και ενεργητική γλώσσα του σώματος.

Έκφραση Ενδιαφέροντος: Κάντε εμφανές το ενδιαφέρον σας για την εταιρεία και τη θέση. Θέστε ερωτήσεις, σχολιάστε και εκφράστε τον ενθουσιασμό σας για το ρόλο.

Σχόλια: Μετά τη συνέντευξη, ζητήστε να σας δώσουν σχόλια και εντυπώσεις, ειδικά εάν δεν επιλεχθήκατε. Η επικοδομιτική κριτική θα σας βοηθήσει να βελτιωθείτε και να είστε καλύτερα προετοισμένοι για μελλοντικές συνεντεύξεις.

Επικοινωνία: Βεβαιωθείτε ότι έχετε πληροφορηθεί για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας συνεντεύξεων. Μετά τη συνέντευξη μπορείτε να στείλετε email επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον σας για τη θέση. Εάν δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί σας στον προβλεπόμενο χρόνο, μπορείτε να επικοινωνήσετε για να δείτε την πρόοδο της υποβολής σας.

Αξιολογηση Επιδόσεων

Εάν είστε στη διαδικασία ανεύρεσης εργασίας, είναι χρήσιμο να μπορείτε να αξιολογήσετε τις επιδόσεις σας στις virtual συνεντεύξεις. Αναλύστε τη συνολική εμπειρία από της συνέντευξη, την απόδοσή σας, καθώς και την καταλληλότητα του ρόλου σε σχέση με τους επαγγελματικούς σας στόχους. Κάποιες βέλτιστες πρακτικές περιλαμβάνουν:

Αυτοαξιολογηση: Αξιολογήστε όσο πιο αντικειμενικά μπορείτε την απόδοσή σας. Εντοπίστε τι πήγε καλά και τι χρειάζεται να βελτίωση, ώστε να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι στην επόμενη συνέντευξη.

Σχόλια: Αναζητήστε σχόλια από την επαφή σας για τον συγκεκριμένο ρόλο. Επικοδομητικά σχόλια και κριτική μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική σας ανάπτυξη.

Καλή Ταύτιση: Αξιολογήστε εάν ο ρόλος ταιριάζει με τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες, τις αξίες και τους στόχους σας. Είναι εξίσου σημαντικό να βρείτε μια θέση που να σας ταιριάζει όπως είναι και να ταιριάζετε εσείς για τη θέση.

Συνεχής Μάθηση: Κάθε συνέντευξη είναι ευκαιρία να μάθετε κάτι καινούργιο και να βελτιώσετε τον τρόπο που προσεγγίζετε μελλοντικές επαγγελματικές ευκαιρίες και συνεντεύξεις.

Αδιαμφισβήτητα, οι virtual συνεντεύξεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι στο σημερινό περιβάλλον ευρέσεως εργασίας. Ανεξάρτητα με το ρόλο, η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων των διαφορετικών τεχνικών συνέντευξης και η σωστή προτετοιμασία είναι καθοριστικής σημασίας. Εξίσου σημαντικός είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας, ιδιαίτερα στις virtual συνεντεύξεις όπου δεν υπάρχει η ευκαιρία πραγματικής προσωπικής επαφής. Να δείχνετε ενδιαφέρον, να επικοινωνείτε αποτελεσματικά και να είστε δεκτικοί σε όποια κριτική. Εν τέλει, η επιτυχία σας στις virtual συνεντεύεξεις, θα βοηθήσει να εξασφαλίστε την καριέρα που επιθυμείτε ακόμα και εάν δεν έχετε την ευκαιρία να γνωρίστε τον εργοδότη σας από κοντά!

Σχετικά Άρθρα

Ο Ανθρώπινος παράγοντας ως κινητήρια δύναμη επιχειρηματικής ανάπτυξης

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να είναι όχι μόνο ένας πολύτιμος πόρος, αλλά και βασική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης.

Προσλαμβάνοντας στην εγχώρια αγορά εργασίας

Πότε ενδύκνειται η πρόσληψη στελεχών από την εγχώρια αγορά εργασίας; Στον σημερινό όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο, οι επιχειρήσεις...

Διεθνής μετεγκατάσταση εργαζομένων

Διεθνής μετεγκατάσταση εργαζομένων: Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια θετική εμπειρία για τους εργαζόμενους Σε έναν όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο,...
Διαφήμιση