ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ LMW

Προσλαμβάνοντας στην εγχώρια αγορά εργασίας

Αρχική Άρθρα Workforce Management Προσλαμβάνοντας στην εγχώρια αγορά εργασίας

Πότε ενδύκνειται η πρόσληψη στελεχών από την εγχώρια αγορά εργασίας;

Στον σημερινό όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο, οι επιχειρήσεις έχουν περισσότερες ευκαιρίες από ποτέ να προσλάβουν προσωπικό από οπουδήποτε στον κόσμο. Η άνοδος της εξ ‘αποστάσεως εργασίας και της ψηφιακής επικοινωνίας κατέστησε δυνατή τη δημιουργία ομάδων που λειτουργούν σε πολλαπλές ζώνες ώρας. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: πότε προτιμάται η πρόσληψη εργαζόμενων από την εγχώρια αγορά εργασίας;

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τα πλεονεκτήματα που διέπουν τις εγχώριες προσλήψεις βασιζόμενοι τόσο στην μακρόχρονη εμπειρία μας στην εύρευση και πρόσληψη εργαζομένων σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο, καθώς και στις πιο πρόσφατες έρευνες και τάσεις της αγοράς.

Τάσεις και προκλήσεις της αγοράς

Η αγορά εργασίας εξελίσσεται συνεχώς. Για να κατανοήσουμε την προτίμηση πρόσληψης στελεχών από την εγχώρια αγορά, ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιες από τις τάσεις που επικρατούν σήμερα στην αγορά εργασίας.

Οικονομικός αντίκτυπος

Πρόσφατη μελέτη της McKinsey & Company βρήκε ότι για κάθε δολάριο που δαπανάται για τον μισθό ενός ‘τοπικού’ υπαλλήλου, παράγονται 1,70 δολάρια στην τοπική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι οι προσλήψεις εργαζομένων τοπικά, μπορεί να έχει ουσιαστικό οικονομικό αντίκτυπο στην κοινότητα όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση.

Επανεξέταση της εξ αποστάσεως εργασίας

Η πανδημία του COVID-19 ανάγκασε ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού σε εξ αποστάσεως εργασία. Παρότι αυτή η μορφή εργασίας έχει τα πλεονεκτήματά της, έχει επίσης και προκλήσεις, όπως ζητήματα επικοινωνίας, διαφορές ώρας και μια αίσθηση απομόνωσης από την ομάδα. Ως αποτέλεσμα, πολλές εταιρείες επανεξετάζουν τις πολιτικές τους για την εξ ‘αποστάσεως εργασία, και υιθετούν μια υβριδική προσέγγιση που ενσωματώνει την επιστροφή στα γραφεία της επιχείρησης.

Οφέλη πρόσληψης εργαζομένων από την εγχώρια αγορά

Πολιτιστική εγγύτητα: Όταν η εργασία απαιτεί βαθιά κατανόηση της τοπικής κουλτούρας, θεσμών και γλώσσας, η πρόσληψη κάποιου από την περιοχή μπορεί να είναι επωφελής. Θα είναι συνηθισμένοι στις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς και κοινότητας.

Μειωμένο κόστος μετεγκατάστασης: Η πρόσληψη στελεχών από την τοπική κοινωνία μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα από τα έξοδα που συνίθως περιλαμβάνει η μετεγκατάσταση εργαζομένων, όπως επιδόματα μετακόμισης, προσωρινής στέγασης και έκδοση βίζας.

Ταχύτερη ενσωμάτωση: Οι υποψήφιοι ενδέχεται να χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να ξεκινήσουν τον νέο τους ρόλο, καθώς είναι ήδη εξοικειωμένοι με την τοπική κοινότητα, το επιχειρηματικό περιβάλλον και, ενδεχομένως, τις λειτουργίες της εταιρείας.

Δίκτυο και γνωριμίες: Οι υποψήφιοι από την εγχώρια αγορά συχνά έχουν εδραιωμένο δίκτυο γνωριμιών το οποίο μπορεί να αποβεί χρήσιμο στην ανάπτυξη συνεργασιών και πωλήσεων, στην εύρεση προμηθευτών ή στην πρόσβαση σε τοπικούς πόρους.

Υποστήριξη της τοπικής κοινότητας: Προσλήψεις τοπικά μπορεί να θεωρηθούν ως επένδυση στην κοινότητα, συμβολή στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και προώθηση της θετικής εικόνας της εταιρείας ως υπεύθυνου εργοδότη που μεριμνά για την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται.

Νομικές απαιτήσεις και έκδοση βίζας: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πρόσληψη στελεχών από το εξωτερικό μπορεί να είναι πιο περίπλοκη λόγω αδειών εργασίας, περιορισμών έκδοσης βίζας και νομικών απαιτήσεων. Οι τοπικές προσλήψεις μπορούν να απλοποιήσουν τη διαδικασία, ειδικά για ρόλους όπου ισχύουν τέτοιοι περιορισμοί.

Γεωγραφική εξειδίκευση: Ορισμένες θέσεις, όπως ρόλοι στον πολεοδομικό σχεδιασμό, την τοπική αυτοδιοίκηση ή τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ, ενδέχεται να απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής ή χώρας. Γνώσεις που είναι πιθανότερο να διαθέτουν οι υποψήφιοι από την περιοχή αυτή.

Αντιστοίχιση ώρας: Για ρόλους που απαιτούν επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με πελάτες ή συνεργάτες, η πρόσληψη εργαζομένων από την ίδια χώρα μπορεί να διασφαλίσει την ευθυγράμμιση με την τοπική ζώνη ώρας, κάνοντας την επικοινωνία και τη συνεργασία πιο αποτελεσματική.

Προσωρινοί ή βραχυπρόθεσμοι ρόλοι: Όταν προσλαμβάνετε για προσωρινές ή βραχυπρόθεσμες θέσεις, είναι συμφέρον να αξιοποιείσετε την τοπική βάση βιογραφικών για να καλύψετε τον ρόλο γρήγορα και οικονομικά.

Ενίσχυση της διαφορετικότητας

Ενώ συχνά προτιμάται η πρόσληψη εργαζομένων από την εγχώρια αγορά, αυτό δεν σημαίνει ότι η ομάδα σας θα πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη από την ίδια περιοχή. Υπάρχει ίσος αριθμός πλεονεκτημάτων από την πρόσληψη στο εξωτερικό για εξ αποστάσεως εργασία, τα οποία θα συζητήσουμε σε ένα από τα επόμενα άρθρα μας. Εδώ θα συζητήσουμε εν συντομία, ένα από τα πιο διαδεδομένα – τη διαφορετικότητα.

Η διαφορετικότητα στον εργασιακό χώρο είναι απαραίτητη για την προώθηση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Δείτε πώς μπορείτε να εξισορροπήσετε τις τοπικές προσλήψεις με την ενίσχυση της διαφορετικότητα:

  • Αξιοποιήστε την εξ αποστάσεως εργασία. Αποδεχτείτε την εξ αποστάσεως εργασία για ρόλους που δεν απαιτούν φυσική παρουσία. Αυτό σας επιτρέπει να αξιοποιήσετε μια παγκόσμια βάση βιογραφικών για εξειδικευμένες δεξιότητες, διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή τοπική ομάδα.
  • Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή. Προωθήστε μια εταιρική κουλτούρα που εκτιμά τη διαφορετικότητα και την ένταξη. Όταν οι τοπικοί και μη τοπικοί υπάλληλοι συνεργάζονται, μπορεί να οδηγήσει σε μια πλούσια ανταλλαγή ιδεών και προοπτικών.
  • Αξιολογήστε τις απαιτήσεις εργασίας. Όταν δημοσιεύετε ανοιχτές θέσεις εργασίας, αξιολογήστε εάν η φυσική παρουσία είναι πραγματικά απαραίτητη. Ορισμένοι ρόλοι μπορεί να απαιτούν επιτόπια εργασία, ενώ άλλοι μπορούν να εκτελεστούν αποτελεσματικά εξ αποστάσεως.

Εν κατακλείδει

Η πρόσληψη στελεχών από την εγχώρια αγορά εργασίας προτιμάται σε πολλές περιπτώσεις και προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως οικονικά οφέλη, πολιτιστική ευθυγράμμιση και κοινωνική μέριμνα. Ωστόσο, στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, οι επιχειρήσεις πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ των τοπικών προσλήψεων και της διαφοροποίησης του εργατικού δυναμικού τους. Λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες ανάγκες του κλάδου και της εταιρείας σας, μπορείτε να προβείτε σε αποφάσεις που θα οφελήσεων τόσο την επιχείρηση όσο και τις κοινότητες που δραστηριοποιήστε.

Σε έναν κόσμο όπου η εξ αποστάσεως εργασία γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο φαινόμενο, η προτίμηση για τοπικά ταλέντα παραμένει ισχυρή. Δεν αφορά μόνο στην πλήρωση θέσεων εργασίας, πρόκειται για τη δημιουργία ενός ακμάζοντος, διασυνδεδεμένου οικοσυστήματος που ωφελεί όλα τα μέλη του. Έτσι, όταν έρθει η ώρα για μια νέα πρόσληψη, θυμηθείτε τα πολλά πλεονεκτήματα προτεραιοποήσης προσλήψεων από την τοπική αγορά, και το θετικό αντίτυπο που μπορεί να έχει στην εταιρεία και την κοινωνία.

Σχετικά Άρθρα

Ο Ανθρώπινος παράγοντας ως κινητήρια δύναμη επιχειρηματικής ανάπτυξης

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να είναι όχι μόνο ένας πολύτιμος πόρος, αλλά και βασική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης.

Οδηγός για επιτυχημένες συνεντεύξεις ‘εξ αποστάσεως’

Στη δουλειά μας, συχνά μπορεί να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία συνεντεύξεων με υποψηφίους χωρίς να τους έχουμε συναντήσει από κοντά....

Διεθνής μετεγκατάσταση εργαζομένων

Διεθνής μετεγκατάσταση εργαζομένων: Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια θετική εμπειρία για τους εργαζόμενους Σε έναν όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο,...
Διαφήμιση