Αποτελεσματική Ηγεσία με Καλοσύνη

Πως να είστε ηγέτες με καλοσύνη

0
300

.

Τρία πράγματα είναι σημαντικά στη ζωή.

Το πρώτο είναι να είσαι καλός.

Το δεύτερο είναι να είσαι καλός.

Και το τρίτο είναι να είσαι καλός.

Henry James

Η πανδημία πυροδότησε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και ηγέτες σε όλο τον κόσμο είχαν ήδη συνειδητοποιήσει ότι για να βγάλουν τις εταιρείες τους από την κρίση με επιτυχία, θα έπρεπε να επικεντρωθούν στον παράγοντα άνθρωπος.

Από που εκπορεύεται αυτή η έμφαση στον άνθρωπο; Από την καλοσύνη. Δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμο από τώρα για την ηγεσία να ενστερνιστεί την ποιότητα της καλοσύνης. Η καλοσύνη στην ηγεσία δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήταν πάντα κάτι που χαρακτήριζε ή όχι τους ηγέτες. Σ’ αυτούς τους καιρούς όμως που βιώνουμε, τους τόσο πρωτόγνωρους, χρειάζεται κάτι παραπάνω από καλή λογιστική και μια καλή εταιρική στρατηγική για να πλεύσουμε με ασφάλεια σε ταραγμένα νερά.

Τι κάνουμε λοιπόν διαφορετικά τώρα απ’ ό,τι στο παρελθόν; Ηγούμαστε με καλοσύνη.

Αυτό που ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τα αποτελέσματά τους συγκεκριμένες έρευνες είναι ότι οι ηγέτες που εξασκούν τη διοίκηση με καλοσύνη, ανεξαρτήτως του τρόπου ηγεσίας τους, έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η έρευνα της Quantum Workplace πάνω στην εργασιακή δέσμευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και δημοσιευμένη το 2020, κατέγραψε εξαιρετικά αποτελέσματα ως προς την αφοσίωση των εργαζομένων στις εταιρείες τους και την ικανοποίησή τους από την ηγεσία τους. Το 83% των εργαζομένων δήλωσε ότι «οι διευθυντές των οργανισμών εκτιμούν τους ανθρώπους τους ως το πιο σημαντικό τους κεφάλαιο». 9 στους 10 εργαζομένους «αισθάνονται ότι λαμβάνουν καλή στήριξη από τον μάναντζερ τους». 88% των εργαζομένων χαρακτήρισαν την επικοινωνία με τους ηγέτες τους ως «αποτελεσματική».

Η έρευνα “Kind leadership during a crisis and beyond”, που συντάχθηκε από τους Hall & Partners, το Global Thinkers Forum,και το Said Business School και τις Women of the Future, και που δημοσιεύτηκε το 2020, έκανε μια έρευνα σε 1.500 άνδρες και γυναίκες από ένα ευρύ φάσμα του εταιρικού κόσμου, χωρών και οργανισμών. Τα αποτελέσματα ήταν ότι 3 στους 5 συμφώνησαν ότι η ηγεσία με καλοσύνη είναι η αιτία που θέλουν να παραμείνουν στην εταιρεία τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που σκόπευαν αρχικά. Ένα ποσοστό του 40 τοις εκατό δήλωσε ότι οι πράξεις της ηγεσίας κατά την πανδημία τους έκανε πιο αφοσιωμένους και τους κινητοποίησε να δουλέψουν σκληρά για την εταιρεία τους.

Όσο πιο ευτυχισμένοι είναι οι εργαζόμενοι, τόσο περισσότερο θα αφοσιωθούν στις εταιρείες του και θα κάνουν αυτό το κάτι παραπάνω. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Warrick του 2019 διαπίστωσε ότι η καλοσύνη είχε τέτοια επίδραση στους εργαζομένους που αύξησε την παραγωγικότητα τους κατά 12%.

Το να προσθέσετε καλοσύνη στον τρόπο ηγεσίας σας δεν πρέπει να γίνει αντιληπτό μόνο ως ένα soft skill, αλλά περισσότερο ως μια πραγματική δεξιότητα διοίκησης με ποιότητες που δεν σχετίζουμε παραδοσιακά με την καλοσύνη. Μπορείτε να είστε καλοί και να κάνετε μια σκληρή κριτική; Μπορείτε να είστε καλοί και να δεχτείτε ότι δεν είστε παντοδύναμοι; Ναι, μπορείτε!

Πως να ηγείσθε με καλοσύνη στον εταιρικό κόσμο;

Τα επτά βήματά μας για να γίνετε καλοί ηγέτες.

Να είστε συμπονετικοί με τους ανθρώπους σας. Δείξτε τους ότι είστε δίπλα τους. Υποστηρίξτε τους και αφουγκραστείτε τις ανάγκες τους. Βιώνουμε μια νέα πραγματικότητα, που άλλαξε σχεδόν τα πάντα από την μια στιγμή στην άλλη. Ως ηγέτης με καλοσύνη, δράστε με συμπόνοια και δείξτε ενδιαφέρον για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει η ομάδα σας.

Επικοινωνήστε τις ιδέες σας, το όραμά σας, τα σχέδια σας με έναν ανοικτό κι ειλικρινή τρόπο στην ομάδα σας. Μια ανοικτή και ανεμπόδιστη επικοινωνία θα δώσει στην ομάδα σας την σιγουριά της ασφάλειας, την αίσθηση ότι γνωρίζουν την κατεύθυνση της εταιρείας.

Δείξτε ενσυναίσθηση Η ενσυναίσθηση είναι όπως η συμπόνοια αλλά μαζί με μια βαθιά κατανόηση της θέσης του άλλου. Ενσυναίσθηση σημαίνει να βάζετε τον εαυτό σας στην θέση του άλλου και να έρχεστε σε επαφή με τις πραγματικές ανάγκες και συναισθήματα. Ένας ηγέτης που είναι καλός δείχνει κατανόηση για τις βαθιές ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού.

Να έχετε θάρρος Χρειάστηκε πολύ θάρρος εκ μέρους των ηγετών σε όλο τον κόσμο να ηγηθούν των εταιρειών τους κάτω από τις απίστευτες συνθήκες της πανδημίας. Το να είστε θαρραλέοι σημαίνει ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη του ρίσκου, που κανένας άλλος δεν προτίθεται να πάρει. Αυτό όμως δεν είναι κι ένα κατεξοχήν χαρακτηριστικό της ηγεσίας; Θάρρος θα χρειαστεί όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά κυρίως μετά την πανδημία. Ο εταιρικός κόσμος προετοιμάζεται για έναν καινούργιο κόσμο που ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί την μορφή που θα πάρει.

Δώστε ειλικρινή κριτική Τι είναι καλό στο να δίνεις μια αρνητική κριτική; Το ότι είπατε την αλήθεια. Ως ηγέτης, δεν πρέπει να μπερδεύετε την καλοσύνη με το να εκφράζετε μόνο θετικές απόψεις και κριτικές. Είναι καλό να λέτε την αλήθεια στους εργαζομένους σας και να τους ενημερώνετε για την γνώμη που έχετε για την δουλειά τους. Με αυτό τον τρόπο, θα τους βοηθήσετε να βελτιώσουν την απόδοση της εργασίας τους προς πραγματικό όφελος της εταιρείας.

Ενδυναμώστε τους ανθρώπους σας Αυτή είναι η ώρα για τους ηγέτες να τονώσετε το ηθικό της ομάδας σας. Αν όχι εσείς, ποιος; Είστε ο καπετάνιος του πλοίου και όλοι βασίζονται πάνω σας. Για να ενδυναμώσετε την ομάδα σας, πρέπει πρώτα εσείς να έχετε πίστη, ώστε όλοι να ακολουθήσουν το όραμά σας, το πάθος σας, τις ιδέες σας. Έχετε πίστη στις ιδέες σας κι ενδυναμώστε τους εργαζομένους σας, ώστε να ξεπερνούν όλα τα εμπόδια.

Αποδεχτείτε ότι είστε απλά ένας άνθρωπος Ένας ηγέτης με καλοσύνη είναι ένας ταπεινός ηγέτης. Αποδεχτείτε τους περιορισμούς που σας θέτει η ίδια η ανθρώπινη φύση σας και ο χαρακτήρας σας. Παραδεχτείτε ότι κι εσείς θα κάνετε λάθη, θα πάρετε λάθος αποφάσεις. Άλλωστε, είστε άνθρωπος κι εσείς.

Και τώρα, μια συμβουλή για κάθε ηγέτη!

Ως ηγέτης, μπορεί να αναρωτιέσαι. «Θα έπρεπε να αλλάξω το στυλ της ηγεσίας μου για να υιοθετήσω την καλοσύνη;» Εμείς στην LMW υποστηρίζουμε ότι η καλοσύνη είναι μια ποιότητα που μπορεί να χαρακτηρίσει κάθε τύπο ηγεσίας. Και σας προσφέρουμε πρακτικές συμβουλές για το πως θα ηγηθείτε με καλοσύνη σύμφωνα με τον τύπο ηγέτη που είστε.

Είστε:

O συναλλακτικός τύπος Αναθέτεις πρότζεκτ στους άλλους και τους επιβραβεύεις ή όχι ανάλογα με τα αποτελέσματα της εργασίας τους.

Η συμβουλή μας Επικοινώνησε στην ομάδα σου την γνώμη σου με έναν τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εργαζομένων σου και με συγκεκριμένες προτάσεις για την επαγγελματική τους ανέλιξη.  

Ο τύπος της μετασχηματιστικής ηγεσίας είναι εκείνος που ενθαρρύνει την αλλαγή, αγκαλιάζει τις νέες μεθόδους κι εκείνος που αφήνει στην ομάδα του αρκετή ελευθερία να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες από μόνοι τους.

Η συμβουλή μας Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές, όσο ευπρόσδεκτες κι αν είναι, γεννούν και συναισθήματα πόνου και δυσφορίας. Μην ξεχνάτε να απαλύνετε τον πόνο της αλλαγής.

Μπορεί να ακολουθείτε το στυλ της υπηρετικής ηγεσίας. Διευκολύνετε τους άλλους και πάντα προσπαθείτε να βρείτε τρόπους να ενδυναμώσετε το ηθικό και τις ικανότητες της ομάδας σας.

Η συμβουλή μας Είναι δεδομένο ότι είστε καλοί με την ομάδα σας. Αλλά θα έπρεπε να είστε καλοί και με τον εαυτό σας. Η αληθινή φύση της καλοσύνης είναι σαφώς να αγκαλιάζει τους πάντες, αλλά η καλοσύνη ξεκινάει πρώτα με το να είμαστε καλοί με μας τους ίδιους.

Μπορεί να είστε ο τύπος του δημοκρατικού ηγέτη , που σημαίνει ότι όλοι συμμετέχουν στη διαδικασία της διαμόρφωσης των αποφάσεων και ότι η συνεργασία και η κοινή εργασία αποτελούν δομικό στοιχείο της ηγεσίας σας.

Η συμβουλή μας  Καλοσύνη σημαίνει να βάζεις και όρια. Όσο κι αν είστε ελεύθερο πνεύμα ως ηγέτης, το να θέτετε ξεκάθαρα όρια, είναι μια πράξη καλοσύνης για τους εργαζομένους σου. Με αυτό τον τρόπο, τους προσφέρετε μια πολύ αναγκαία αίσθηση ασφαλών δομών.

Μπορεί να έχετε ένα αυταρχικό στυλ ηγεσίας, όπου εσείς παίρνετε μόνοι σας τις αποφάσεις, εσείς σχεδιάζετε τα πάντα, δίνετε τις εντολές και η ομάδα σας τις ακολουθεί.

Η συμβουλή μας Κανένας δεν διαφωνεί με την ορθότητα των αποφάσεων σας. Ωστόσο, είναι καλό να ενισχύετε το ηθικό της ομάδας σας και να τους ενδυναμώνετε. Έτσι κι αλλιώς, είναι αυτοί που πραγματοποιούν τις ιδέες σας και ακολουθούν το όραμά σας. Δείξτε ότι τους εκτιμάτε.

Ο γραφειοκρατικός τύπος ακολουθεί την καθεστηκυία τάξη των πραγμάτων και δεν αλλάζει κάτι το οποίο λειτουργεί καλά εδώ και χρόνια.

Η συμβουλή μας Να είστε θαρραλέοι. Μπορεί να είστε εξαιρετικοί ηγέτες ακολουθώντας την πεπατημένη, αλλά ταυτόχρονα, μπορείτε να οπλίσετε τον τρόπο που ηγείσθε με κουράγιο και αποφασιστικότητα.

Ο τύπος της ηγεσίας laissezfaire έχει να κάνει με ηγέτες που ηγούνται της ομάδας τους με απόλυτη ελευθερία, παρακολουθώντας την εξέλιξη των εργασιών, αλλά με την ελάχιστη παρέμβαση από τους ίδιους.

Η συμβουλή μας Μπορεί να προσφέρετε απόλυτη ελευθερία στην ομάδα σας, αλλά αυτή του είδους η ελευθερία μπορεί να ερμηνευθεί ως αδιαφορία για την προσωπική ευεξία των υπαλλήλων σας. Δείξτε ενδιαφέρον για τις ανησυχίες τους και ασχοληθείτε με τα προβλήματά τους.

Ο Αμερικανός συγγραφέας Henry James είχε πει ότι «τρία πράγματα είναι σημαντικά στη ζωή. Το πρώτο είναι να είσαι καλός. Το δεύτερο είναι να είσαι καλός. Και το τρίτο είναι να είσαι καλός». Προσυπογράφουμε αυτά τα λόγια. Η ηγεσία με καλοσύνη παρακινεί, ενθαρρύνει, διατηρεί το ανθρώπινο δυναμικό ενωμένο και δυνατό.

Στην LMW, είτε όταν στελεχώνουμε οργανισμούς με τους μελλοντικούς νέους ηγέτες, είτε συμβουλεύουμε εταιρείες, προωθούμε και καλλιεργούμε την καλοσύνη ως την ύψιστη δεξιότητα της ηγεσίας.